РИМСКИ ТЕРМИ НА АНТИЧНИЯ ОДЕСОС: КРАТКА ИСТОРИЯ НА НАУЧНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ

13/10/2024

автор: арх. Ирина Ефтимова

Римските терми на античния Одесос са най-голямата обществена антична сграда открита досега в България и четвъртата по големина в Европа. Обектът се нарежда по значимост до Баните на Диоклециан и Термите на Каракала в Рим и Императорските бани в Трир. За обекта има множество научни публикации, изяснени са неговата активна здравна и социална функция, както и архитектурната стилистика и датировка.

Историятана научното изследване обаче е не по-малко интересна от тази на самия културно-исторически обект. Научните наслагвания от всеки пореден изследовател и любопитните ситуации и обрати в този процес избистрят неговия образ и стойността на неговата ценност като обект на културното наследство.

Етапите на научното изследване са три основни:

I период:

„Римската кула” (позната така сред местните) е идентифицирана като обект на култуното наследство.  За първи път обектът бива проучен от братята Карел и Херман Шкорпил (Том I, Известия на Варненското археологическо дружество, 1909г.).

Освен, че отчитат високата степен на културна ценност, те поставят началото на опазването на обекта като осигуряват със сериозна настойчивост нужната регулация, за изграждането на площад и освобождаване на прилежащите площи за бъдещи археологически проучвания. Въпреки опита на местната управа да приложи частични и неефективни градоустройствени мерки, братята Шкорпил успяват да утвърдят предложения от тях план, който остава почти непроменен и до днес. (Том IIV, Известия на Варненското археологическо дружество, 1921г.).

"Двайсетгодината дейност на Варненското Археологическо Дружество", К. и Х. Шкорпил, Известия на Варненското Археологическо Дружество, 1921 г.
"Двайсетгодишната дейност на Варненското Археологическо Дружество", К. и Х. Шкорпил, Известия на Варненското Археологическо Дружество, 1921 г.
"Двайсетгодишната дейност на Варненското археологическо дружество", К. и Х. Шкорпил, Известия на Варненското Археологическо Дружество, 1921 г.

Поради липсата на достатъчно информация и невъзможният физически достъп до обекта, първите хипотези за фукнкционално предназначение гласят, че това е голяма обществена сграда. В много от своите публикации братята Шкорпил определят обекта като„акропол”.

"Римският водопровод в гр. Варна", съобщава Х. К. Шкорпил, Известия на Варненското Археологическо Дружество - 1909 г.

II период:

След отреждането на почти целия квартал за проучване и експониране на недвижимата културна ценност следва кратко затишие в проучвателската дейност. Изключително интересен е поводът за разкриването на системата от подземни канали и започването на системни археологически разкопки.  В своите записки археологът Милко Мирчев (проучвал обекта между 1959 и 1972г.) разказва за случка, битуваща сред местното население, за случaйното пропадане на кон в засипан кладенецзад църквата „Св. Атанасий”. Това се случва през 30-те години на XX-ти век и води до проучване на част от подземните канали и установяване на тяхната връзка с т.нар. „Римска кула”.

Снимка от началото на XX в., изглед към църквата "Св. Атанасий" /източник: Регионален исторически музей - Варна/
Снимка от началото на XX в., изглед към подземните канали /източник: Регионален исторически музей - Варна/
Снимка от началото на XX в., изглед към подземните канали /източник: Регионален исторически музей - Варна/
Записки на Милко Мирчев от 1961 г. /източник: Регионален исторически музей - Варна/

През 1940 г. Сергей Покровски (тогава директор на Aрхеологическия музей) извършва сондажи в района на храм "Св. Атанасий". След осигуряване на сериозно количество средства за целта, следва разчистване на квартала от сградии насипи в периода 1945 г. до 1960г.

С освобождаването на терена същинското проучване на обекта, което изяснява неговата реална функция и стилови характеристики започва с пълна сила. Проучванията на Римски терми от Археологически музей - Варна в периода 1959-1971 г. изясняват предназначението, плановата схема, както и точната датировка. За съжаление водещият археолог – Милко Мирчев не успява да издаде замислената монография, но завещава огромно количество материал за научни изследвания.

Снимка от 40-те на XX в., преди разчистването на терена, изглед към ул. "Кн. Ал. Дондуков" /източник: Регионален исторически музей - Варна/
Снимка от 40-те на XX в., преди разчистването на терена, изглед към ул. "Кап. I-ранг Добрев" /източник: Регионален исторически музей - Варна/
Снимка от периода 1950-1960г., по време на разчистването на терена /източник: Регионален исторически музей - Варна/
Снимка от периода 1960-1972г., по време на археологически разкопки /източник: Регионален исторически музей - Варна/
Снимка от периода 1960-1972г., по време на археологически разкопки /източник: Регионален исторически музей - Варна/

III период:

Изследователската дейност на Милко Мирчев е продължена от д-р Петко Геориев и доц. д-р арх. Красимира Вачева в периода 1977 -1992 г. Екипът провежда детайлно архитектурно проучване и системна научна оценка на скулптурната украса, която води до нови научни заключения относно цялостния архитектурен образ на античната сграда.

Доц. д-р арх. Кр. Вачева е автор на първата графична реконструкция на обекта. Уникалните пиластрови статуи на Нике и Хермес, както и още множество любопитни находки от Римските терми, описани и анализирани подробно в публикациите на д-р П. Георгиев, могат да бъдат видяни и днес в Регионален исторически музей - Варна.

"Южната фасада на Римските терми на Одесос", графична реконструкция, доц. д-р арх. Кр. Вачева, Известия на Народния музей Варна, Том 21(36), 1985 г.
Пиластрови статуи на Нике и Херкулес, Регионален исторически музей - Варна, снимка: VarnaHeritage
"Статуи на Римсите терми ", графична реконструкция, доц. д-р арх. Кр. Вачева, Известия на Народния музей Варна, Том XI(XXVI), 1975 г.

Историята на изследователската дейност по Римски терми е свидетелство не само за великото минало на местната цивилизация, но и за общите усилия за опазването и разбирането на нашето минало. В този смисъл Термите са една приказна градска легенда за взаимната приемственост, основана на културното наследство иуниверсалната памет.

Снимка от периода 1980-1990г., когато цялата планова схема на термите е разкрита /източник: Регионален исторически музей - Варна/

* В проучванията участие взимат още множество експерти по движимо и недвижимо културно наследство и музейни работници, които също имат сериозен научен принос. В статията са почетени само водещите археолози на основните изследователски периоди на обекта като архитектурно-строителна недвижима културна ценност.

С огромна благодарност към д-р Игор Лазаренко, директор на Регионален исторически музей - Варна, за съдействието в изследователската дейност на нашия екип и предоставения достъп до безценните архиви на музея.

Търсене
close
Търсете обекти по адрес, функция, автор...